Pulgakoogi hingeelu


Hei, armsad sõbrad!

Kuidagi on jälle juhtunud nii, et blogimine on kuidagi ripakile jäänud. Mõtteid nagu oleks, hullu ajapuuduse kraesse ei saa ka süüd ajada, eks siis tuleb lihtsalt tunnistada, et olen vana laiskus ise. 

Olen juba mõnda aega mänginud mõttega hakata siia postitama ka mõningaid kokandusalaseid nippe ja nõuandeid. Ei, ma ei hakka postitama oma tortide retsepte - neid on netimaailmas juba piisavalt. Küll aga mõtlesin kirja panna üksikasjalikud valmistamisõpetused...paari asja jaoks.

Mäletan, kuidas ajal, mil tordimaailma alles kaugelt eemalt piilusin ja nuusutasin, ei leidnud ma endast julgust, et proovida valmistada pulgakooke. Ma ei taha uutele asjadele peale lennata ja lõpuks istuda nagu hunnik õnnetust laua taga, laua peal õnnetusehunnik veel suurem. Nõnda osalesingi 2017 aasta hilissuvel koos kaaskannatajatest pagarisaate võsukestega Shvea Järveti juures õpitoas ja võin kindlalt väita, et sellest sai alguse üks mu suurimaid kirgi. 

Praegu ei pea ma end kindlasti meistriks, kuid piisavalt kogenuks, et võiksin oma nippe ka teistega jagada. Ehk kellelegi on ikka abiks.


PULGAKOOKIDE VALMISTAMISE ÕPETUS

    Kontrolli, et sul oleks olemas järgmised asjad:
  • ·         Sisumaterjalid - kõige lihtsam on teha sisu endale meeldivatest küpsistest (Kalevi või Selga vormiküpsised, Domino, Dops jne) ja toorjuustust – purustad küpsised, segad toorjuustuga ja voila – olemas! Või siis küpsetad/ostad mingi keeksi/koogi/biskviidi, pudistad ära, segad toorjuustuga ja olemas). Kui soovid lisada lihtsale sisule põnevat nüanssi, sobivad hästi erinevad essentsid/ekstraktid.
  • ·         Pulgad – kõige paremini sobivad ekstra pulgakookidele/pulgakommidele mõeldud pulgad, kuid asja ajavad ära ka joogikõrred või grilltikud. Suur valik nii kõrsi kui pulkasid on Suhkrukunstis. Kui ei ela Tallinnas, saab hõlpsasti koju tellida.
  • ·         Glasuur või šokolaad – katmiseks. Šokolaad jääb hamba all pehmem, samas hangub kauem. Glasuur jääb kõvem ja hangub kiiresti, seega kui soovida lisada mingeid kaunistusi, peab kiiresti tegutsema. Mina üldjuhul segan valget šokolaadi glasuuri sisse – maitse jääb parem ja glasuur ei pragune nii kergesti. Spetsiaalselt katmiseks mõeldud glasuure müüakse jällegi Suhkrukunstis.
  • ·         Soovi korral kaunistused (suhkrumassist, nonparellid, pähklid, kuivatatud marjad jne.


2.      Sisu valmistamine:
·         Purusta küpsised (nt köögikombainis või pudrunuiaga) peeneks pudiks (suured tükid võivad hiljem palli vormimise keeruliseks teha), lisa toorjuust ja mätsi ühtlaseks massiks. Samamoodi toimi küpsetatud koogiga – pudista kaussi, lisa toorjuust ja mätsi ühtlaseks. Mina eelistan seda protsessi läbi viia kätega – saab paremini aru, kas mass on vormimiseks valmis. Aeg-ajalt võid katsetada – võta tükk massi, vooli sellest käte vahel pall. Kui pall on ilus ja ühtlane, on segu valmis. Kui pallil on praod ja ei püsi eriti hästi koos, lisa veel toorjuustu.




·         Kui soovid ühtlase suurusega kooke, kaalu enne voolimist valmis tainapalad. Mina üldjuhul kaalun 20g palad, osadele meeldivad pisut suuremad, nt 25g või 30g.

 

·         Vooli valmis pallid. Jällegi, kuidas endal aega ja viitsimist on – kas ajada kõik ilusti ümmarguseks või jätta loperguseks. Ümmargune on igal juhul ilusam.



·         Pane pallid külmkappi. Oleneb täiesti segust, kui kauaks. Mõnel juhul on pallid juba poole tunniga katmiskõlbulikud, teisel juhul pole paari tunnigagi piisavalt kõvad.

SIDENOTE: Kui pall on enne katma hakkamist liiga pehme, kukub ta pulga otsast maha.

3.      Glasuuri sulatamine:
·         Otsi keskmise suurusega tass või klaas, pane sinna glasuurinööbid/tükeldatud šokolaad.



·         Sulatamise juures peab jälgima, et kuumus poleks väga suur. Mulle meeldib sulatada mikrolaineahjus, kuid töö saab tehtud ka vesivannil. Mikrosse paned u 15-20 sekundiks, võtad välja, segad läbi. Ja niimoodi nii kaua, kuni glasuur on vedel (glasuuri lusikaga tõstes peab see ühtlase nirena voolama).



·         Kui glasuur on katsudes kuum, peab laskma sellel jahtuda – kastes külmkapikülma palli kuuma glasuuri sisse, saad raudselt glasuuri sisse praod. Ja pall võib pulga otsast ära ka kukkuda.

SIDENOTE: Kui liiga kaua või liiga kõrgel kuumusel sulatada, läheb glasuur tükki ja selle võib kohe prügikasti visata – katmiseks enam ei sobi. Sama kehtib šokolaadi kohta. Lisaks peab jälgima, et glasuuri sisse ei satuks vett, isegi veeaur võib laastavalt mõjuda.

4.      Pulgakoogi katmine:
·         Enne katma hakkamist on hea varuda lauale valmis järgmised asjad: pulgad, glasuur, soovi korral kaunistused. Kui teed koogid pulk all, siis on hea otsida ka midagi, kuhu koogid püsti hanguma panna. Selleks sobib ka nt suhkruga täidetud kauss. Kui pulk jääb üles, pane tööpinnale nt küpsetuspaber või rullimisalus – on hiljem lihtsam kooke kätte saada.
·         Võta külmikust u 5 palli. Kui oled alles algaja, võid alustada ka nt 2tk korraga -  kui võtta korraga liiga palju, võib juhtuda, et koogid lähevad toatemperatuuril liiga pehmeks. Kasta pulga ots u 0.5-1cm jagu glasuuri sisse ja torka glasuuritud osa palli sisse. Toimi nii kõigi väljas olevate pallidega.




SIDENOTE: osad tegijad panevad kohe kõik pallid pulkade otsa ja siis mõneks ajaks külmkappi tagasi, mulle meeldib jällegi jaokaupa teha.

·         Kontrolli, et glasuur poleks väga kuum ja et see on piisavalt vedel (lusikalt ühtlane nire).
·         Kasta pulgakook kuni pulgani glasuuri sisse, võta välja ja lase üleliigsel glasuuril maha nõrguda. Sellele võib kaasa aidata kerge koputamisega vastu pulka. Kindlasti ei tohi raputada!

 




















·         Kui soovid lisada kaunistusi, lisa need kohe, kuni glasuur pole veel hangunud. Kaunistuseks saab kasutada kõikvõimalikke asju – nonparelle, pärleid, suhkrumassist kaunistusi, kookoshelbeid, pähkleid jne jne. Variante on lõputult.
·         Marmorefektiga glasuuri saamiseks on vaja eraldi sulatada 2 eri värvi glasuuri, nt valge ja sinine. Kui mõlemad on vedelad, lisada üht teisele nirena nii, et tassis glasuuri pinnale jääks sigri-migri, pm et ei vala ainult ühte kohta. Siis kastad samamoodi nagu eelpool kirjeldatud koogi glasuuri sisse ja äge marmor ongi olemas.



Selline raketiteadus siis J
Head katsetamist!

Kommentaarid

Populaarsed postitused