On käsitöö, ei ole käsitöö

Aga vot täna sain mina kurjaks!

Olen juba aastaid olnud Facebooki usin kasutaja. Peaaegu igapäevaselt käin ikka veidike sirvimas. Samas pole ma eriline aktivist midagi postitama või jagama. Jah, Magusanurgas ikka toimetan, aga see on minu oma lapseke ka, muidugi pean selle eest hoolitsema. Ainus grupp, kuhu aeg-ajalt midagi postitan, on Koogimeister. Eks ikka selleks, et kogenumad silmad ka minu töö üle kaeksid, kiidaksid ja laidaksid. Peale Koogimeistri on vaid üks grupp, mida pisut aktiivsemalt jälgin, nimelt Käsitöö. Võib-olla paljud ei teagi, et salamahti olen ka vardaid ja heegelnõela aktiivselt käes hoidnud. Olen üritanud mõned aastad jõulukingid ise valmis meisterdada (mütsid, sallid, kindad), olen heegeldanud suuri linikuid, kudusin õele sünnipäevaks mingi bolero-taolise asjanduse, viimati kudusin lausa ühe soki valmis, aga see seisab suvest saati paariliseta.

Mu eelmine postitus kõneles käsitööst ja sai päris korralikult vastukaja. Ma vist ei kuulnud ühtegi nurinat selles osas. Kõik nõustusid. Võib-olla oli asi lihtsalt selles, et lugejateks olid suuremalt jaolt tegijad, kes teavad, mida korraliku käsitöö tegemine tähendab, võib-olla tõesti ajasingi õiget asja. Loodan viimast.

Mis mind aga kurjaks tegi, oligi seesama Käsitöö grupp. Võib ju arvata, et mis ikka ühes grupis vihaseks saab ajada. Heegelnõelad teevad kambaka? Keegi hakkab varraste kvaliteedi üle vaidlema? Võimalik, aga mina sellistest asjadest ei hooli.

Nimelt olen ma tegelikult päris uhke oma pitsiliste piparkookide üle. Lausa nii uhke, et otsustasin neist pildikese ka Käsitöö gruppi postitada. Mine sa tea, ehk saab mõne kundegi juurde. Ei, tegelikult tahtsin ma lihtsalt oma tööd näidata. Mis siis juhtus?

Esimene kord panin pildi üles, läks adminnile üle kontrollimiseks. Äkki jagan veel pornot või midagi. Mõne aja pärast läksin vaatama, ei midagi. Ei näidanud, et mu koogikesed ka ootel oleks. Noh, lasin sel siis minna. Järgmine kord üritasin oma esimest käsitööteemalist postitust sinna lisada, selle leiad SIIT. Käsitöölised, peaks ju hingeminev teema olema? Jälle läks samamoodi. Siis hakkasin uurima, et ehk olen kuidagi grupi reeglite vastu eksinud. Ei leidnud küll, et kuskil mõni selline reegel oleks olnud, mis keelaks ära käsitööteemalised blogipostitused. See selleks. Koogimeister võttis mu postituse ilma puiklemata vastu ja näis, et teema läks tõesti südamesse. Mul oli siiralt hea meel.

Täna otsustasin kolmandat korda õnne proovida. Kolm on ju kohtu seadus, eks? Noh, näib, et oligi. Neljandat postitust minu poolt ei tule ka, kuna ma olen selles grupis tõsiselt nördinud. Tundub, nagu oleks seal filmidest tuntud tädikeste grupp, kes koos, prillid ninal, pühapäeviti vaikides tikkimas käivad. Kes julgeb midagi teistsugust sekka öelda, heidetakse välja. Kui keegi julgeb ilusa toiduga platsi ilmuda, käratatakse, et see siin pole see koht! Mine minema siit oma kuradi küpsistega! Okei, võimendan üle, aga mulle jäi tõesti selline mulje.

Nimelt olid mu pitsilised piparkoogid üleval võib-olla 10 minutit, jõudsin rõõmustada, et nii paljudele inimestele koogikesed meeldivad (tolleks hetkeks oli näpuviskajaid juba korralikult üle 100), kui siis äkki seda enam polnud. Kergitasin kulmu. Mis kurat siis nüüd toimub? Käisin ja sirvisin heegelduste ja kudumite vahel, aga tee või tina, pole enam. Kontrollisin veel igaks juhuks kaks korda üle ja hakkasin juba adminnile varjatud vihaga viisakat kirja kirjutama, kui mõtlesin, et teeks hoopis avaliku postituse. Avastasin, et vihasena lendavad sõnad ikka väga meelalt ritta ja sõrmed ei jäägi klaviatuurile toppama. Peaks järgmine kord proovima, kui kirjutamiseks vajalik inspiratsioon mind hüljata kavatseb.

Lasin sõrmedel klõbistada ja sain ühe kena kirjakesega maha. Sisukokkuvõte: ma ei mõista, mis on vahet söödaval ja mittesöödaval pitsil. Miks muudab sõna "söödav" minu käsitöö sellesse gruppi sobimatuks? Lootsin ikka, et saan nüüd näidata, et voh! Mina oskan! But no...

Lugesin uuesti grupi reegleid ja tõesti, seal oli märge, et toit käib toidugruppi. Aga halloo - ma ei postitanudki pilti lihakäntsakast või käsitööleivast! Oleksin ehk pidanud mainimata jätma, et tegu on piparkookidega, ma arvan, et paljud poleks arugi saanud, nagu nad kommentaarides tunnistasid. Okei, toit toidugruppi, aga...miks on minu piparkoogitikand vähem käsitöö? Miks on grupi pealkirjaks üldse Käsitöö, kui seal ei tohigi seda postitada? Kas käsitöö on siis ainult heegeldamine, kudumine, tikkimine ja õmblemine? Tõttöelda ajas see kõik mul ikka harja punaseks.

Mis siis ikkagi lõpuks sai?

Sain ka siin korraliku toetuse osaliseks. Nimelt lisasin kirjatüki alla esimeseks kommentaariks pildikese, mis ennist maha võeti, ja tõstatasin küsimuse: kas on siis käsitöö?

Ikkagi vist on, vähemalt enamuse arvates küll. Igal juhul jätkus mul tegevust terveks õhtuks. Täitsa vahva oli. Muidugi oli ka neid, kes arvasid, et tegu on ikkagi toiduga ja selle koht pole sellises grupis. Okei, olen nõus. Aga muutke siis see kuradi nimi ära! Kui grupi nimi on Käsitöö, siis ma eeldan, et sealt leiabki käsitööd. Igasugust käsitööd. Poole vastamise pealt aga avastasin, et admin oli postitusele kommentaaride lisamise ära keelanud. Vot see ajas küll naerma. Muidugi, ma mõistan, et gruppi ei tohiks äraehitud taldrikutega üle ujutada, kuid ma olen suhteliselt kindel, et kui ma poleks maininud, et tegu on piparkookidega, ja oleks pada ajanud, et need on hoopis äravärvitud valeportselanist jõuluehted, millele ma mustri peale tikkisin, oleks kõik korras olnud. Lihtsalt...kahju on, et vaid omadus "söödav" selliselt mõjub. Mulle pole kunagi tulnud mõttesse seal oma torte jagada, kuid tundsin, et rahvusliku mustriga piparkoogid sobiksid gruppi nagu sibul silmaauku. Näib, et eksisin.

 


Sain ennast välja elada. Tänan tähelepanu eest!



Kommentaarid

Populaarsed postitused